Дали знаете колку
се важни нашите емоции додека ја спремаме храната? Дали знаете колку се важни
емоциите и кога дома се грижиме за плодовите и зеленчуците? Сето она што се
наоѓа во нас, во нашиот ум и во нашето срце ние го пренесуваме и врз јадењата
кои ги подготвуваме и врз плодовите кои ги одгледуваме.
Мислите и
чувствата на оној кој готви, силно влијаат врз храната, а потоа дејствуваат и
на оној кој ја јаде храната. Доколку чувствувате гнев, страв, вознемиреност,
тага... сите тие “квалитети” се префрлаат и се апсорбираат од тој, кој што ја јаде храната. Затоа само
човек кој што ВЕ САКА и е спремен да се посвети целосно за да ја предаде таа
љубов и во храната, треба да готви за вас. ;-)
Но зарем постои
нешто поубаво од тоа, луѓето кои ги сакате да ја чувствуваат вашата посветеност
и вашата љубов, преку секое залче кое што ќе го вкусат?
Еве неколку УБАВИ
совети:
o
Убаво
избирајте ги зеленчуците и плодовите.
o
Слушајте
пријатна музика додека готвите.
o
Кога
јадете целосно посветете се на храната, на нејзините бои, на нејзиниот вкус,
мирисот.
o
Не
читајте и ИЗГАСНЕТЕ ГО ТЕЛЕВИЗОРОТ!
o
Џвакајте
ја убаво храната... барем 50 пати.
o
НЕ
ЗБОРУВАЈТЕ. Или може да размените неколку реченици, но за храната што ја јадете.
o
Сервирајте
во убави и чисти садови, и нека средината околу вас биде пријатна и топла. Така
не само вие, а и вашето стомаче ќе биде задоволно.
o
Помолете
се пред јадењето и побарајте преку храната Бог да ви даде сила, радост и
енергија.
o
Доколку
се чувстувате лошо, депресивно, расеано подобро е воопшто да не јадете. Тоа е
многу важно, зашто заедно со храната ги голтате и чувствата кои ги чувствувате.
o
После
јадење немојте веднаш да седнувате. Туку раздвижете се и завршете некоја
обврска.
o
И не
гответе повеќе отколку што можете да изедете. Зашто не е добро да јадете храна
која не е свежа. Подобро поделете ја со некого...
No comments:
Post a Comment