Wednesday, August 22, 2012

ШПАГЕТИ, gluten free




Неколку месеци истражувам за лошите ефекти на глутенот, посебно како се одразува на оние луѓе кои се нетолерантни на глутен. Наскоро ќе објавам поголема статија за влијанието на глутен врз нашиот дигестивен систем. И затоа, решив да спремам шпагети, кои всушност се од зеленчук и се без глутен, се разбира. :)

Потребни состојки

За шпагетите:
Половина долга тиквичка
За сосот:
5 лажички крем од ориз - The Bridge, rice cuisine 
2 лажици таан
1 лажичка мед
сок од пола лимон
1 лукче
малку вода
Тиквичката ја сечете на тенки ленти и потоа ги сецкате шпагетите. А за сосот, сите состојки ги ставате во блендер или пасатор и додавате вода, според тоа колку густ го сакате сосот. 
Уживајте ! :-)

2 comments:

  1. Gluten-free products are very expensive in shops. Thanks God I don't have coeliac disease! So it is important to split recipes for people with this.

    ReplyDelete
  2. Yes, Zim, I am agree with you.. But also there are a lot of fruits, vegetables, seeds who are gluten free... :) And then we can prepare something fresh and healthy at home too.

    ReplyDelete