Friday, August 10, 2012

СУСАМОВО-ЛЕНЕНИ "ПЛЕСКАВИЦИ"



Потребни состојки

Ленено семе
Сусам
Сончоглед (цело семе)
Пиперки
Магданоз
Кари
Сол


Се мелат ленот и сусамот во кафе мелничка, и се додаваат цели семки од сончоглед. Препорачливо е сончогледот да биде киснет 3 часа во вода, за да омекне. Се додава свеж магданоз, сецкани зелени пиперки и зачините - кари и сол. 
Мирисот е многу убав, потсеќа на мароканските специјалитети, поради зачинот кари. :-)
И може да ги оставите еден час на летно, силно сонце малку да се исушат, за да се добие нежна коричка. Или пак можете и во фурна или дехидратор, до 48 степени.

No comments:

Post a Comment