Monday, March 5, 2012

Сончогледово кремче


Зимава имав потреба да јадам малку посочни храни и затоа речиси три пати неделно спремав по некој нов рецеп за вакви кремчиња. Многу се вкусни кога се комбинираат со ржан леб кој исто така си го спремаме дома и  мешана салата (зелка, марула, рендан морков, целер, магданоз, копар, краставица, домат, црвена блага пиперка) со маслиново масло и лимон.  


Сушено сурово лебче, крем од сончоглед, со маслинки. 

Состојки:
1 врска копар
1 врска магданоз
1 чаша суров сончоглед, се става во вода да омекне – за неколку часа
½ чаша студено-пресовано масло (маслиново, сончогледово, сусамово, од авокадо...)
Малку морска или хималајска сол
Се блендира или се пасира, се додека не се добие хомогена смеса.
Исто така може да се додаде малку лимонов сок, 2 чешниња лук, 3-4 урми

Маслото е најдобро да го додавате постепено, за да процените дали е за вашиот вкус. Ако стане многу течно додадете уште сончогледови семки, а ако е многу густо – додадете уште малку масло.

No comments:

Post a Comment