Monday, March 5, 2012

SWEET CAROB BREAKFAST !


За подготовка на овој кремаст, сладок и  raw vegan појадок ви се потребни само 10-тина минути. Дури нема никаков шеќер и слаткоста доаѓа од фруктозата на урмите, од  брашното од рогач и ако се одлучите да си додадете мед или агаве. Можете да го спремите и да го носите со вас на работа или додека патувате. Барем јас постојано правам така кога патувам. Сама си ги подготвувам појадоците од дома. 



Состојќи:
½ чаша мусли (тропикал: со овес, јачмен, жито и сушени плодови)
1/3 чаша ореви
2 лажици ленено семе (смелено на брашно), накиснато во вода за 20-30 мин.
2 лажици брашно од рогач
1 лажица мед или сироп од агаве (може и повеќе, зависи колку слатко го сакате)
4  урми (меки и пресни)
малку био ванила
½ чаша вода (или колку ви е потребно)

Подготовка
Овој пат, оревите, лененото семе и муслите ги смелив во кафе мелачка. И потоа сите состојќи ги блендирав во блендер.
Но, исто така можете и сите состојќи да ги ставите заедно во блендер (ако имате многу силен блендер, ќе може да се смелат фино и оревите и муслите), и да блендирате додека не се добие густо пудингче. Ако сакате да е топло, можете малку да ја загреете водата пред да блендирате. Обично кога си подготвувам пудинг ставам само ½ вода, за да биде густичко.
Во овој појадок има се што му е потребно на телото. Фруктоза, јаглехидрати, протеини и здрави масти. 

Нека ви е слатко :-)

П.С. Неколку мали трикчиња:
1. Ако си направите повеќе отколку што можете да изедете сега или нема со кого да си го поделите :-) , слободно ставете го во ладилникот. Овој пудинг, може да стои два-три дена и пак да остане свеж и вкусен. (Сепак не заборавајте дека суровата храна, сепак си останува сурова и непреработена.)
2. Најпрво во блендерот ја ставам водата со урмите и ванилата и ги блендирам, зашто така урмите и убаво ќе се обработат, и целото пудингче ќе биде поблаго. Кога додавам малку парчиња банана, не ставам мед или агаве. Оти со банана и урми е доволно благо.
Ахххх, се вљубив во овој десерт. Одам да си го подтогвам... :-)
Byeeee

1 comment: