Thursday, March 15, 2012

ЛЕНЕНО ЛЕБЧЕ






Потребни состојки:
1 чаша ленено семе, смелено на брашно
1 чаша хељда, смелена на брашно
1 чаша сончогледови семки (накиснати во вода - еден ден)
1 чаша сусам (пола смелен на брашно)
2-3 чешниња лук, сецкани ситно
1/3 чаша маслиново масло (или конопено, сочогледово, сусамово...)
1-2 с.л. суви зачини (оригано, босилек, мајчина душичка, чубрица)
малку морска или хималајска сол
1/2 вода или колку е потребно...
  

Подготовка:
Прво ги смешуваме сите суви состојќи, го додаваме лукчето, зачините и солта и на крај се додека водата, се додека тестото не стане лепкаво и цврсто. Потоа го ставаме во поголем сад за печење, но пред тоа на садот му ставаме малку масло, за да не ни се залепи лебчето. Се разтегнува на не многу голема дебелина и го ставаме во фурна да се суши на 45 степени, околу 6 часа. Потоа го обраќаме, го сечеме на правоаголници и го оставаме уште малку да се досуши. Доколку сакате може да го поросите со сусам пред да го сушите. 
Овој леб е многу healty зашто е богат со омега 3 масни киселини, ленот ни помага за нормално функционирање на дигестивниот тракт и се доволни две парчиња заедно со убава салата, за да бидете сити!
И нештото што најмногу ми се допаѓа кај овој леб е тоа што додека се суши, целата просторија е исполнета со тооооолку убава арома од зачините, ленот и лукчето. И целата куќа мириса домашно и кулинарски... :-)


No comments:

Post a Comment